3K ile değişim, gelişim

“Önemli olan, başkasından üstün olmamız değildir. Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden üstün olmamızdır.”  Hint Atasözü

“Kendini bil” başlıklı yazımda geri bildirim ve farkındalıktan, “Yine yeni yeniden” başlıklı yazımda da planlar yapma ve uygulama üzerine bahsetmiştim. İnsan olarak iyi, kötü ya da hiç sahip olmadığımız birçok özelliğimiz vardır. Bunların bazılarının farkındayızdır, bazılarının çok farkında olmayız. Bu farkındalıkları sağlamak için açık iletişim, yoğun ve etkili geri bildirim kullanma, günceli takip ederek ve geleceğe bakarak ihtiyacımız olan özellikleri tespit etme, gözlem gibi yeteneklerimizi kullanmalıyız.

İş hayatındaki teknikler

İş hayatında departmanlar, şirketler, proje takımları, süreçler, durumlar ve hatta kişiler için SWOT analizleri uygulanır. Bu analiz ile güçlü (Strengths) ve zayıf (Weaknesses) yönler belirlenerek, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsatlar (Opportunities) ve tehditler (Threats) saptanır. Bu sayede hedefler belirlenir ve bu hedeflere ulaşmak için alınması gereken aksiyonlar tespit edilerek gelişim ve ilerleme sağlanır.

3k1

3K tekniği

Buna benzer kullanılabilecek diğer yöntem 3K tekniği olabilir. Nedir bu 3K; Koru, Kurtul, Kazan. Şimdi kısaca bu özelliklerimize bakalım.

Koru
Bazen çevremizden aldığımız bildirimler ile bazen kendi tespitlerimiz ile birçok olumlu özelliğimizin olduğunu görürüz ve biliriz. Her ne kadar kültürümüzde büyüklerimiz bizi şımartmamak, yöneticilerimiz zam ya da terfi talebinden kaçmak için bu iyi özelliklerimizi bize çok fazla ifade etmeyebilirler. Ancak çalışkan, meraklı, yaratıcı, planlı olmak gibi iyi olan özelliklerimiz bizim güçlü yanlarımızdır. Bu özelliklerimizi korumalı ve hatta geliştirmeliyiz.

Kurtul
Çok açık dile getirilmese de çevremiz tarafından çok beğenilmeyen ve iyi olmayan özelliklerimiz vardır. Genelde kötü olan kaba, kayıtsız, aksi, yapmacık, fırsatçı vb. gibi özelliklerimiz bizim zayıf yanlarımızdır. Bu özelliklerimiz bizim sosyal hayatta veya iş hayatında dışlanmamıza, yalnız kalmamıza, nefret edilen bir kişi olmamıza neden olan özellikler olduğu için bu özelliklerden bir an önce kurtulmamız bizim faydamıza olacaktır.

Kazan
Yıllar önceden hatırımda kalan bir karikatür var; birkaç kareden oluşan bu karikatürde ilk karede geç kız bir delikanlının yanına yaklaşarak, “Şu pazunu bir daha şişirir misin” der, ikinci karede aynı genç kız başka bir gence” Şu meşhur bakışını fırlatsana der”, yine aynı genç kız başka bir karede başka bir genç erkeğe “Şu güzel sesin ile bir şarkı söylese der”, ve bunun gibi birkaç kare daha devam ettikten sonra son karede “Allah’ım niçin bu güzel özellikler sadece birinde toplanmamış” diye hayıflanır. Kısacası bazen kendimizde olmadığını bildiğimiz, fakat aynı zamanda bizi geliştirecek, toplum içinde ya da iş hayatında ön plana çıkaracak iyi özelliklerin olmadığını biliriz. Bunlara sahip olmak için de çok çaba sarf etmeyiz. Daha sosyal, esprili ve güler yüzlü, doğal, kibar olmak gibi kendimizde olmadığını fark ettiğimiz iyi özellikleri de bir an önce kazanmak için faaliyete geçmeliyiz.

Uygulama

Aşağıda korumak, kurtulmak ve kazanmak özellikleri ile ilgili bir uygulama var. Öncelikle uygulamayı yaparken tamamen doğal ve objektif olmanız, sonuçların sağlıklı çıkmasına yardımcı olacaktır.
1. Uygulama öncesi listenin bir çıktısını almanız uygulamayı kolaylaştıracaktır.
2. Listedeki özellikleri hızlıca okuyun ve kendinize uyan özellikleri 1 dakika içinde daire içine alın.
3. Listeyi tekrar okuyun ve kendinize en uymayan özellikleri 1 dakika içinde kare içine alın.
4. Listeyi üçüncü kez okuyun ve gelecekte sahip olmak istediğiniz özellikleri 3 dakika içinde üçgen içine alarak işaretleyin.
5. Son olarak da her üç uygulama için seçtiklerinizin içinden en uygun olan 3’er tanesini 1 dakika içinden seçin.

3k2

Sonuç
Bu uygulamada ilk olarak daire içine aldıklarımız, korumamız gereken; ikinci olarak kare içine aldıklarımız kurtulmamız gereken ve son olarak üçgen içine aldıklarımız kazanmamız gereken özellikler olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte size yeni yılda gelişimiz adına çalışacağınız, odaklanacağınız alanlar.

Hepinize değişim ve gelişim dolu günler dilerim.

Sevgi ve saygılarımla

Osman Kaya

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir