Aslan Masalı

Aslanın kendini algılaması nasıl değiştirildi.
Aslan Leo kırlarda kasıla kasıla dolaşıyordu. Orada bir tavşana rastladı. Aslan doğruldu, göğsünü dışarı çıkardı ve gururlu bir şekilde kasılarak sordu:
“Bütün hayvanların kralı kimdir?!”

aslan1

Tavşan korku içinde kaskatı çığlık attı: “Sizsiniz, majesteleri!”. Aldığı cevaptan mutlu olan aslan, şaşkın tavşana gülümsedi ve pençesinin cömert bir hareketiyle şöyle dedi: “Sen, geçebilirsin!”

Ardından aslan bir ceylana rastladı ve yine aynı oyun tekrarlandı. Zavallı korkmuş hayvana kükredi ve ondan da yine ne kadar büyük olduğunu duydu. Bir defa daha aldığı cevaptan mutlu olarak şöyle dedi: “Sen, geçebilirsin!”
Aynı şeyler birkaç defa tekrarlandı: bir dişi geyik, bir zebra ve bir zürafa ile. Bu hayvanların hepsi aslandan daha küçük veya daha güçsüzdü, bunun farkındaydılar ve ona göre davranmışlardı. Aslan giderek daha da küstahlaştı. Daha sonra bir gergedan ile karşılaştı. Normalde, gergedanın yolundan uzak duracaktı, ama bugün durumu şöyle gördü:

aslan2

Doğruldu, göğsünü dışarı çıkardı, gururla kasılarak kükredi: “Bütün hayvanların kralı kim?” Normalde gergedan aslana önem vermeyecekti, ama bugün, aslanın yüksek sesle kendine güvenini gösteren gösterisinden etkilenmiş olarak şöyle dedi:
“Ona ne şüphe, elbette sizsiniz, Bay Aslan!”
Ama ardından Aslan’ın karşısına bir fil çıktı. Aslanın gözünden ikisi arasındaki cüsse farkı şöyle idi:

aslan3

Bu nedenle, sorusunu kükreyerek file de sordu. Ancak, Filin gözünden aradaki cüsse farkı aynı değildi:

aslan4
Dolayısı ile Fil ona göre tepki verdi. Ayağını biraz kaldırdı, kafasına hafifçe vurarak aslanın boynuna kadar toprağa gömülmesine neden oldu, ardından arkasına bakmadan kendi yoluna devam etti. Morali bozuk bir şekilde kendini kurtarmaya çalışırken, yavaş yavaş uzaklaşan filin ardından bağırdı aslan: “Ben sadece sormuştum!”
Hikâyenin anlamı
Bizim için, bir durumun kendimizce değerlendirmesi gerçeği temsil eder. Bu yüzden, aslan kendisini büyük olarak kabul ettiği sürece, ona göre hareket edecektir. Ancak birisi ona kendisinin ne kadar küçük olduğunu (fil ile karşılaştırıldığında) bir defa gösterdiğinde, o, davranışını hemen değiştirdi. Ya utangaç gergedana ne demeli? O’nun zorbalığa kalkışmaması güçsüzlüğünden kaynaklanmıyordu, ama o kendisini güçsüz kabul ettiğinden dolayı o şekilde tepki vermişti. Çünkü onun kabul etmiş olduğu kendi algısı aşağı düzeydeydi.
A bölgesini (Arena) büyütme olasılıkları:
• Kendiniz hakkınızda bilgi düzeyini yükseltin
• Kendi sınırlarınıza erişildiğinde bunu kendinize söyleyin
• Geribildirim verin ve kendiniz onu aktif bir şekilde talep edin
Davranış değişikliklerine karşı direnci kırın

Osman Kaya

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir